Voor wie?

Dit zorgprogramma is bedoeld voor goed of matig ingestelde astma patiënten vanaf 16 jaar en die de huisarts als hoofdbehandelaar hebben.

Door wie?

De zorg wordt geleverd door samenwerking van de huisarts, praktijkondersteuner, doktersassistente,  apotheker, diëtist en de fysiotherapeut.

Wat houdt het zorgprogramma in?

De diagnose astma ontstaat vooral op jonge leeftijd maar kan ook na het 50e levensjaar voor het eerst optreden. Astma is een chronische longziekte die zich kenmerkt door aanvalsgewijze benauwdheid. Vaak komt astma in bepaalde families voor en is er een samenhang met allergie. Het wordt veroorzaakt door een specifieke ontstekingsreactie in de luchtwegen.

De huisarts bespreekt met u de klachten en verwijst u indien nodig naar de praktijkondersteuner voor een longfunctieonderzoek. Op basis van deze gegevens stelt de huisarts de diagnose. De praktijkondersteuner stelt met u een zorgplan op en maakt met u vervolgafspraken. In samenwerking met de apotheker wordt uitgelegd hoe de inhalatiemedicatie het beste gebruikt kan worden. De fysiotherapeut en de diëtist hebben een rol in de behandeling. Indien nodig zal de huisarts u ook naar hen verwijzen.

Folder over Astma
Contactpersonen
Marieke Toes-Bos  Huisarts/coördinator
Jeannette de Haas-van der Goes  POH management
Carla Langezaal-Bons  POH somatiek
Jan Koning Apotheker
Linda Horsman Apothekersassistente
Saskia Limpanont-van der Meer  Fysiotherapeut
Jorine Fitié  Fysiotherapeut
Maaike Boere  Diëtist